Настройкі
Настройкі шрыфту
Arial
Times New Roman
Памер шрыфту
A
A
A
Міжлітарная адлегласць
Стандартнае
Павялічанае
Вялікае
Колеравая схема
Чорным
па белым
Белым
па чорным
Галоўная Навіны

Беларускі цукар у 2024 годзе пастаўляюць у 20 дзяржаў

13/11/2024 10:11
13 лістапада, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Пастаўкі айчыннага цукру ў гэтым годзе ажыццёўлены ў 20 краін: па выніках работы на міжнародных рынках за 9 месяцаў на долю дзяржаў ЕАЭС прыпадае львіная доля экспарту, значна менш - на краіны далёкай дугі, прастору ЕС, афрыканскі кантынент. Аб гэтым расказаў у размове з карэспандэнтам БЕЛТА напярэдадні Дня работнікаў сельскай гаспадаркі і перапрацоўчай прамысловасці АПК старшыня канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Алег Жыдкоў.

Як было адзначана, рэалізацыя трох дзяржаўных праграм (на 2003-2004, 2005-2010, 2011-2015 гады) развіцця цукровай галіны дала магчымасць стварыць і развіць сыравінныя зоны вырошчвання цукровых буракоў, павялічыць у 3,8 раза аб'ём нарыхтоўкі цукровых буракоў, нарасціць вытворчыя магутнасці па перапрацоўцы караняплода і павысіць вытворчасць бураковага цукру ў тры разы (са 185 тыс. т у 2000 годзе да 635 тыс. т у 2023-м).

"У выніку выканання дзяржаўных праграм дасягнута поўнае самазабеспячэнне рэспублікі ў цукру з айчыннай сыравіны. Вакол цукровых камбінатаў сфарміраваны ўстойлівыя буракасейныя зоны. Адным з напрамкаў развіцця буракаводства стала спецыялізацыя і канцэнтрацыя буракасеяння", - звярнуў увагу кіраўнік "Белдзяржхарчпрама".

На думку Алега Жыдкова, цукровая вытворчасць у краіне развіваецца ў правільным ключы. Галіна на пастаяннай аснове праводзіць мадэрнізацыю ліній, накіраваную не толькі на павелічэнне аб'ёмаў перапрацоўкі, але і на эканомію паліўна-энергетычных рэсурсаў, што дае магчымасць прадпрыемствам атрымліваць добрыя вытворчыя вынікі і, у прыватнасці, атрымліваць перамогі ў конкурсе "Лепшы цукровы завод Еўразійскага эканамічнага саюза". Дарэчы, у конкурсе ацэньваюцца вынікі работы і вытворчыя паказчыкі больш як 70 цукровых заводаў. "Неаднаразовыя вікторыі айчынных прадпрыемстваў - сведчанне таго, што мы на правільным шляху", - рэзюмаваў старшыня канцэрна харчовай прамысловасці.

Арганізавана работа і па геаграфічнай дыверсіфікацыі экспарту цукру, якая адкрывае для айчыннай прадукцыі новыя рынкі збыту і садзейнічае замацаванню на іх. Разам з тым асноўная доля экспартных паставак цукру па-ранейшаму прыпадае на Расію і краіны Цэнтральнай Азіі.-0-