У краіне, паводле даных на 25 верасня, убрана 30 працэнтаў з 104 тыс. га цукровых буракоў. Тэмпы работ апярэджваюць мінулагоднія: у 2023 годзе на гэту дату было накапана 23 працэнты салодкіх караняплодаў, паведамілі БЕЛТА ў Міністэрстве сельскай гаспадаркі і харчавання.
У Мінскай вобласці ўбрана 34 працэнты цукровага кораня, у Магілёўскай - 33 працэнты, у Гродзенскай - 27 працэнтаў, у Брэсцкай - 23 працэнты. Віцебская і Гомельская вобласці вырошчваюць цукровыя буракі на невялікіх плошчах.
У цэлым па рэспубліцы накапаны 1,386 млн т буракоў. Сярэдняя ўраджайнасць - на ўзроўні мінулага года. Паколькі пасяўная плошча гэтай культуры на 4 тыс. га большая, чым у 2023-м, то валавы збор ураджаю чакаецца вышэйшы. У бягучым годзе ён павінен скласці 5,2 млн т.
Як падкрэслілі ў сельскагаспадарчым ведамстве, пры вырошчванні цукровых буракоў важны кожны тэхналагічны этап, і працэс уборкі ўраджаю не выключэнне. У ідэале ўборка цукровых буракоў павінна пачынацца пры дасягненні культурай яе біялагічнай спеласці. Аднак, як паказвае практыка, тэрміны пачатку ўборкі цукровых буракоў вызначаюцца не толькі біялагічнымі фактарамі тэхналагічнай спеласці караняплодаў, але і арганізацыйна-гаспадарчымі ўмовамі.
"Сельгасвытворцы ўзгодняць уборку з пачаткам запуску цукровых заводаў, каб цукровыя буракі былі ўбраны ў лепшыя агранамічныя тэрміны з найменшымі стратамі масы атрыманых караняплодаў і, такім чынам, асноўнага прадукту перапрацоўкі - цукру", - далі тлумачэнні ў Мінсельгасхарчы.
Апошнія гады буракасейныя гаспадаркі ўсё больш перааснашчаюцца найноўшай тэхнікай па ўборцы цукровых буракоў. Рацыянальнае выкарыстанне існуючай у гаспадарках уборачнай тэхнікі, транспарту, пагрузачных сродкаў ужо сёння дае магчымасць многім гаспадаркам значна скараціць тэрміны ўборкі буракоў і зрушыць пачатак уборачнага перыяду на другую дэкаду верасня.
Паводле ацэнкі спецыялістаў, аптымальнымі для ўмоў Беларусі з'яўляюцца тэрміны ўборкі з 20 верасня па 1 лістапада. Прырост масы караняплодаў цукровых буракоў і колькасці ў іх саставе цукру адбываецца пастаянна да самага збору ўраджаю, а набор цукру - практычна да тэмператур, блізкіх да нуля. Разам з тым, уборка караняплодаў павінна быць завершана да надыходу ўстойлівай тэмпературы паветра ніжэйшай за 5 градусаў і прамярзання глебы.-0-