Аб тым, якія стравы будуць у школьным меню з улікам праведзенага пілотнага праекта па харчаванні, расказала начальнік аддзела па арганізацыі харчавання Навукова-метадычнай установы "Нацыянальны інстытут адукацыі" Міністэрства адукацыі Люцыя Міхальчук у праекце БЕЛТА "Краіна гаворыць".
Па выніках анкетавання, праведзенага сярод вучняў і бацькоў, былі выбраны найбольш запатрабаваныя стравы. З улікам гэтага складаліся рацыёны. Яны прайшлі ацэнку ў цэнтрах гігіены, г.зн. атрымалі адабрэнне санітарнай службы. "З аднаго боку, рацыён будзе карысным, з іншага боку, для дзяцей ён даволі цікавы", - сказала Люцыя Міхальчук.
На сайце Міністэрства адукацыі размешчаны зборнік тэхналагічных карт страў, распрацаваных у ходзе эксперымента. Там змешчана больш як 400 найменняў, напрыклад, салаты "Крынічка", "Казка" і інш. У працэсе гатавання тых жа салатаў выкарыстоўваюцца новыя віды сыравіны. Інгрэдыенты - беларускай вытворчасці.
Паводле слоў начальніка аддзела, даволі шмат страў распрацавана з птушкі. Акрамя курынага шашлыку, гэта запечаныя і фаршыраваныя курыныя ножкі і сцёгны. Прапануюцца і катлеты з уключэннем субпрадуктаў і рыбы. Паводле слоў Люцыі Міхальчук, тэхнолагі да задачы падышлі творча: атрымаліся даволі цікавыя стравы.
Зборнік тэхналагічных карт таксама размешчаны на сайтах галоўных упраўленняў па адукацыі аблвыканкамаў, раённых аддзелаў адукацыі, устаноў адукацыі. Любы жадаючы можа выбраць страву і прыгатаваць яе дзіцяці дома, дадала Люцыя Міхальчук.