30 кастрычніка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Пасадкі фундука і грэцкага арэха ў Беларусі займаюць больш за 700 га. Аб гэтым у YouTube-праекце БЕЛТА "Па факце: рашэнні Першага" заявіў начальнік галоўнага ўпраўлення раслінаводства Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання Мікалай Лешык.
Адзін з гастранамічных трэндаў - вырошчванне фундука і грэцкага арэха. Культуры гэтыя, дарэчы, для Беларусі не новыя. Хутчэй, добра забытыя старыя. Прадукт запатрабаваны, і гэту нішу вытворцы спрабуюць заняць. У Беларусі фундук выспявае ў верасні, у паўднёвых краінах - летам. Па сутнасці, гэта акультураны лясны арэх.
Сёння асноўныя краіны - вытворцы фундука - гэта Азербайджан, Грузія, Турцыя. Прадукт патрэбны для кандытарскай прамысловасці і рознічнага гандлю. Падлічана: з аднаго гектара плантацыі фундука можна атрымаць ураджай на суму каля $10 тыс. Запатрабаваны і грэцкі арэх. Аб яго карысных уласцівасцях сказана шмат. У Беларусі расце адразу некалькі яго відаў.
"У цэлым па рэспубліцы больш за 700 га займаюць пасадкі фундука і грэцкага арэха. Сады пасаджаны каля чатырох-пяці гадоў таму, і яны ўступаюць у плоданашэнне. Думаю, у бліжэйшыя гады на паліцах нашых магазінаў доля арэхаў, вырашчаных у Беларусі, будзе павялічвацца", - адзначыў Мікалай Лешык.
Фермеры мабільныя і гатовыя да эксперыментаў. Ёсць агародніна, якую цяпер імпартуюць, - трэба спрабаваць вырошчваць самім. Так, у верасні ў Маладзечанскім раёне Прэзідэнту прадэманстравалі ўдалы вопыт вырошчвання пекінскай капусты.
Спрабуюць беларусы вырошчваць і вінаград. У лідарах зноў паўднёвыя вобласці - Брэсцкая і Гомельская. Ёсць гаспадаркі, якія заклалі вінаграднікі на 2 га. Калекцыйны матэрыял - у Самахвалавічах у Інстытуце пладаводства.
"Вінаград, на жаль, не знаходзіць такога глабальнага распаўсюджвання. Асаблівасці нашага клімату ўсё ж такі не дазваляюць атрымліваць ягаду настолькі моцную, смачную, як гэта атрымліваецца ў нашых паўднёвых суседзяў. Што датычыцца абрыкоса ці персіка, то ў нас ёсць пасадкі. Яны, вядома, нязначныя. Напэўна, яшчэ недапрацаваны матэрыял нашымі селекцыянерамі ў частцы стабільнай перазімоўкі гэтых раслін і стабільнага атрымання ўраджаю", - дадаў Мікалай Лешык.-0-