БРЭСЦКІ АБЛАСНЫ ВЫКАНАЎЧЫ КАМІТЭТ

БРЭСЦКІ АБЛАСНЫ ВЫКАНАЎЧЫ КАМІТЭТ
Карта сайта
Прамыя тэлефонныя лiнii
Прамыя тэлефонныя лiнii
Электронныя звароты
Электронныя звароты
Адно акно
Адно акно
Чарга на жыллё
Чарга на жыллё
Пытанні і адказы
Пытанні і адказы
Галоўная Навіны

А вы ведалі, што ў Беларусі вырошчваюць фундук? Расказваем аб трэндах у сельскай гаспадарцы Беларусі

30.10.2024 16:10
30 кастрычніка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Пасадкі фундука і грэцкага арэха ў Беларусі займаюць больш за 700 га. Аб гэтым у YouTube-праекце БЕЛТА "Па факце: рашэнні Першага" заявіў начальнік галоўнага ўпраўлення раслінаводства Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання Мікалай Лешык.

Адзін з гастранамічных трэндаў - вырошчванне фундука і грэцкага арэха. Культуры гэтыя, дарэчы, для Беларусі не новыя. Хутчэй, добра забытыя старыя. Прадукт запатрабаваны, і гэту нішу вытворцы спрабуюць заняць. У Беларусі фундук выспявае ў верасні, у паўднёвых краінах - летам. Па сутнасці, гэта акультураны лясны арэх.

Сёння асноўныя краіны - вытворцы фундука - гэта Азербайджан, Грузія, Турцыя. Прадукт патрэбны для кандытарскай прамысловасці і рознічнага гандлю. Падлічана: з аднаго гектара плантацыі фундука можна атрымаць ураджай на суму каля $10 тыс. Запатрабаваны і грэцкі арэх. Аб яго карысных уласцівасцях сказана шмат. У Беларусі расце адразу некалькі яго відаў.

"У цэлым па рэспубліцы больш за 700 га займаюць пасадкі фундука і грэцкага арэха. Сады пасаджаны каля чатырох-пяці гадоў таму, і яны ўступаюць у плоданашэнне. Думаю, у бліжэйшыя гады на паліцах нашых магазінаў доля арэхаў, вырашчаных у Беларусі, будзе павялічвацца", - адзначыў Мікалай Лешык.

Фермеры мабільныя і гатовыя да эксперыментаў. Ёсць агародніна, якую цяпер імпартуюць, - трэба спрабаваць вырошчваць самім. Так, у верасні ў Маладзечанскім раёне Прэзідэнту прадэманстравалі ўдалы вопыт вырошчвання пекінскай капусты.

Спрабуюць беларусы вырошчваць і вінаград. У лідарах зноў паўднёвыя вобласці - Брэсцкая і Гомельская. Ёсць гаспадаркі, якія заклалі вінаграднікі на 2 га. Калекцыйны матэрыял - у Самахвалавічах у Інстытуце пладаводства.

"Вінаград, на жаль, не знаходзіць такога глабальнага распаўсюджвання. Асаблівасці нашага клімату ўсё ж такі не дазваляюць атрымліваць ягаду настолькі моцную, смачную, як гэта атрымліваецца ў нашых паўднёвых суседзяў. Што датычыцца абрыкоса ці персіка, то ў нас ёсць пасадкі. Яны, вядома, нязначныя. Напэўна, яшчэ недапрацаваны матэрыял нашымі селекцыянерамі ў частцы стабільнай перазімоўкі гэтых раслін і стабільнага атрымання ўраджаю", - дадаў Мікалай Лешык.-0-
 
Усе навіны

Карысныя спасылкі