10 лістапада, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Намеснік старшыні камітэта па сельскай гаспадарцы і харчаванні Брэсцкага аблвыканкама Сяргей Мурын у праекце БЕЛТА "Краіна гаворыць" расказаў аб тым, як у рэгіёне ідзе фарміраванне стабілізацыйных фондаў.
Стабілізацыйныя фонды неабходны для забеспячэння насельніцтва плодаагародніннай прадукцыяй у міжсезонны перыяд. "У вытворцаў прадукцыі ёсць дакладнае разуменне патрэбнасці насельніцтва ў тых ці іншых культурах, а таксама ёсць графік узаемадзеяння з гандлёвымі сеткамі. Выконваючы гэты графік, мы рэалізуем менавіта тую колькасць прадукцыі, якая неабходна. Стабфонды гарантуюць тое, што тая ці іншая прадукцыя будзе ў магазінах у міжсезонны перыяд", - расказаў Сяргей Мурын.
"Цяпер вызначана 43 захавальнікі стабфондаў. Вытворчасць у нас даволі сур'ёзная, асабліва па бульбе, агародніннай і пладова-ягаднай прадукцыі. Закладка яшчэ не завершана, таму што яшчэ ідзе ўборка бульбы, яблыкаў, але ўжо можна прагназаваць запаўненне на 100 працэнтаў. Будзе закладзена не менш як 5 тыс. т бульбы, не менш як 4 тыс. т агароднінных культур і інш.", - падзяліўся планамі намеснік старшыні.
Што датычыцца сховішчаў, то ў Брэсцкай вобласці ёсць дастатковая колькасць плошчаў для захоўвання нарыхтаванай прадукцыі. "Аднак ёсць катэгорыя фермераў, якія вельмі па-гаспадарску ставяцца да вырошчвання прадукцыі, а дастатковай колькасці зямлі для яе захоўвання не маюць. Мы прапануем сёння пабудаваць два лагістычныя цэнтры, якія якраз і будуць прадстаўляць сховішчы спецыялізаванага тыпу. На мой погляд, адзін з іх можна размясціць у Баранавіцкім раёне для ягадных культур, таму што там вырабляецца больш менавіта такой прадукцыі, а другі - у Жабінкаўскім раёне. Гэта ідэя добрая, але без рэспубліканскага бюджэту мы не справімся", - сказаў спецыяліст.
Сярод цяжкасцей Сяргей Мурын назваў нарыхтоўку яблыкаў. "Будзем крыху пераарыентаваць нашых вытворцаў. Ужо з гэтага года з улікам крытычных заўваг па захоўванні з боку ўпраўлення гандлю мы перайшлі на вырошчванне больш лёжказдольных сартоў. Гэта вельмі важна, таму што тыя сарты, якія сёння ў большасці выпадкаў вырошчваюцца ў нас, здольны захоўвацца максімум да студзеня. Потым яблыкі становяцца мяккімі і непрыдатнымі для рэалізацыі, - растлумачыў ён. - Прыдатных сартоў для доўгага захоўвання каля 12. Для іх вырошчвання спатрэбіцца каля 3-4 гадоў, але мы працуем над гэтым".
Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту.-0-